- lepsza integracja społeczności lokalnej i chęci podejmowania nowych przedsięwzięć.

Nazwa realizatoraKoło Gospodyń Wiejskich w Lipowie

Nazwa projektu"Gofrowo-naleśnikowe warsztaty kulinarne - rozwój i promocja KGW Lipowo"

Czas trwania projektu: 05.06.2022 – 30.09.2022

Miejsce realizacji projektu: wieś Lipowo w gm. Biskupiec

Kwota dofinansowania: 4 500,00 PLN

Główne cele projektu

Celem głównym zadania było zwiększenie poziomu zaangażowania społeczności lokalnej na terenie sołectwa Lipowo, poprzez aktywizację mieszkańców z wykorzystaniem dziedzictwa kulinarnego. Warsztaty zapoznały mieszkańców wsi Lipowo oraz zaprzyjaźnionych mieszkańców wsi Stryjewo i Borki Wielkie z nowościami kulinarnymi. Warsztaty polegały na kulinarnej zabawie pieczenia gofrów i naleśników. Zadanie ma na celu zintegrowanie społeczności lokalnej, zaspokojenie potrzeb mieszkańców związanych z chęcią bliższego poznania zakresu kulinarnego, współpracy mieszkańców polegające na wspólnym działaniu na rzecz dobra wspólnego, spędzanie wolnego czasu wśród znajomych. Projekt angażował mieszkańców do aktywizacji na rzecz dobra wspólnego.

 

Osiągnięte efekty i korzyści dla społeczności

- udział 21 osób z miejscowości Lipowa w warsztatach kulinarnych gofrowo- naleśnikowych;

- udział 15 osób z miejscowości Stryjewa w warsztatach kulinarnych gofrowo- naleśnikowych;

- udział 12 osób z miejscowości Borek Wielkich w warsztatach kulinarnych gofrowo- naleśnikowych;

- promocja miejscowości Lipowo (KGW Lipowo) wśród zaprzyjaźnionych KGW Stryjewo, Borki Wielkie;

- integracja mieszkańców;

- wzbogacenie umiejętności kulinarnych;

- aktywizacja mieszkańców;

- wzbogacenie świetlicy wiejskiej w sprzęt umożliwiający rozwój KGW jak i wykorzystywanie na rzecz mieszkańców i promocji wsi;

- promocja kultury kulinarnej;

- nauka robienia wytrawnych i słodkich gofrów i naleśników;

- wsparcie i integracja mieszkańców 3 miejscowości;

- ukazanie kierunków działania w celu wspólnego dobra;

- wprowadzenie alternatywnej metody spędzania wolnego czasu;

- rozbudzenie zainteresowania w zakresie kulinaria wśród mieszkańców;

 

MATERIAŁY PROJEKTOWE