Nazwa realizatoraKoło Gospodyń Wiejskich w Lipowie

Nazwa projektu: Warsztaty kulinarne – smaki innych kultur

Czas trwania projektu: 02.07.2023-29.09.2023

Miejsce realizacji projektu: Lipowo

Kwota dofinansowania: 3 500,00 PLN

Główne cele projektu

Celem głównym zadania było zwiększenie poziomu zaangażowania społeczności lokalnej na terenie sołectwa Lipowo, poprzez aktywizację mieszkańców z wykorzystaniem dziedzictwa kulinarnego innych krajów (kuchnia indyjska, tajska, marokańska). Warsztaty mają zapoznać mieszkańców wsi Lipowo kulinariami innych krajów np:(Indyjskie chlebki naan, Kurczak Tikka Masala, Chlebki naan po tajsku, kurczak smażony z orzeszkami nerkowca po tajsku, sałatka marokańska z oliwkami, zupa marokańska Harira). Zadanie miało na celu zintegrowanie społeczności lokalnej, zaspokojenie potrzeb mieszkańców związanych z chęcią bliższego poznania zakresu kulinarnego, współpraca mieszkańców polegająca na wspólnym działaniu na rzecz dobra wspólnego, spędzanie wolnego czasu wśród znajomych, kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków. Rozwijanie funkcji poznawczych. Projekt angażował mieszkańców do aktywizacji na rzecz dobra wspólnego. Głównym celem projektu była integracja społeczności lokalnej i aktywizacja w zakresie: - zmniejszenia negatywnych skutków pandemii w ich życiu; - zmniejszenia czasu jaki spędzają przed komputerem; - rozwijania zainteresowań; - czerpania radości i zadowolenia z uczestnictwa w warsztatach; - doskonalenie umiejętności współpracy w grupie. - podniesienia ogólnej wiedzy kulinarnej kuchni indyjskiej, tajskiej i marokańskiej; Projekt pobudza aspiracje rozwojowe, poprawia jakość życia, przyczynia się do budowy lokalnego kapitału społecznego.

 

Osiągnięte efekty i korzyści dla społeczności

Planowanymi rezultatami projektu było: - udział 20 osób z miejscowości Lipowa w warsztatach kulinarnych indyjskich, tajskich i marokańskich; - realizacja 3 spotkań warsztatowych z kuchni indyjskiej, tajskiej i marokańskiej; - poznanie nowych smaków, kultury innego kraju przez uczestników warsztatów; - przygotowanie potraw kuchnia indyjska (Indyjskie chlebki naan z kolendrą, z czarnuszką oraz czosnkowe, Kurczak Tikka Masala - kawałki soczystego, marynowanego w jogurcie i przyprawach garam masala kurczaka podawane w aromatycznym sosie pomidorowym). Kuchnia tajska (Chlebki naan po tajsku z kolendrą, z czarnuszką oraz czosnkowe, Kurczak smażony z orzeszkami nerkowca po tajsku).Kuchnia marokańska(Sałatka marokańska z oliwkami, Zupa marokańska Harira). - integracja mieszkańców; - wzbogacenie o nowe umiejętności kulinarne; - aktywizacja mieszkańców; - wzbogacenie świetlicy wiejskiej w sprzęt (moździerz, patelnia, wyciskarka do czosnku, 2 patelnie WOK) umożliwiając rozwój KGW jak i wykorzystywanie na rzecz mieszkańców i promocji wsi; - promocja kultury kulinarnej innych krajów; - ukazanie kierunków działania w celu wspólnego dobra; - wprowadzenie alternatywnej metody spędzania wolnego czasu; - pobudzenie zainteresowania w zakresie kuchni wśród mieszkańców; - lepsza integracja społeczności lokalnej i chęci podejmowania nowych przedsięwzięć.

Wszystkie zaplanowane rezultaty zostały osiągnięte w 100%.

 

MATERIAŁY PROJEKTOWE